ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ

Αρθρογραφία  

arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
 


 

Loading

     Μια πολυτελής φιλανθρωπία!
-- 09/10/2018

  

   

 

Θα επανέλθω σε ένα θέμα που θα είμαι δυσάρεστος. Το ξεκίνησα χτες. Το συνεχίζω σήμερα. Πρέπει να διευκρινίσω αρκετά σημεία των αρχικών θέσεων μου. Γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ; Δεν θα μιλήσω για τα πολιτικά αίτια. Δεν θα αναλωθώ στο πως αντιδράσαμε στην επέλαση της κρίσης. Εμείς, ως κοινωνία. Εμείς, ως πολίτες. Θέλω να μιλήσω αποκλειστικά για τα οικονομικά αίτια.

Αν φτάσαμε μέχρι εδώ, αυτό οφείλεται και σε ένα βασικό παράγοντα. Τις τράπεζες. Πριν από το 2008, οι τράπεζες δάνειζαν με εξαιρετική επιπολαιότητα όποιον περνούσε έξω από τα καταστήματά τους. Πρόσφεραν, μάλιστα και διάφορα δωράκια. Βαφτίζανε τα διάφορα καταναλωτικά δάνεια σε «διακοποδάνεια», σε «γαμοδάνεια», με μια ατέλειωτη σειρά ονομασιών. Καμιά προσπάθεια εγγύησης. Καμιά έρευνα για την ικανότητα του δανειζόμενου να επιστρέψει, τόκους και κεφάλαια.

Οι τράπεζες δίνανε και στεγαστικά δάνεια, με μία απάτη που δεν έχει, μέχρι σήμερα, ερευνηθεί. Υπήρχε η εντολή της Κεντρικής μας Τράπεζας, το στεγαστικό δάνειο να καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό του συνομολογημένου τιμήματος. Και πάνω σε αυτό προσθέτανε και ένα άλλο δάνειο, που το ονόμαζαν «επισκευαστικό». Συνήθως, μεγαλύτερο από το συνομολογημένο τίμημα. Έτσι, έκλεβαν και την εφορία. Και, ουσιαστικά, όλους εμάς!

Και ήρθε η κρίση! Οι τράπεζες έπαψαν να χρηματοδοτούν την οικονομία και τις επενδύσεις. Βρήκαν αφορμές. Το κίνημα «δεν πληρώνω». Και τις δηλώσεις κορυφαίου υπουργού που ζητούσε επαναδιαπραγμάτευση για το ύψος των διοδίων. Όλα μαζί οδήγησαν στην παύση της χρηματοδότησης από τις τράπεζες των μεγάλων έργων υποδομής, που κυρίως ήταν οι αυτοκινητόδρομοι. Κοντά σε αυτό ήρθε το δημόσιο και ουσιαστικά κατάργησε τον προϋπολογισμό των κρατικών επενδύσεων.

Και μετά; Ήρθε ο νόμος «Κατσέλη». Καίριο χτύπημα στην Τραπεζική Πίστη. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα, έχουν γίνει δεκτές, 250.000 αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο αυτό. Πολλές αποφάσεις των Ειρηνοδικείων είναι σωστές. Και δίκαιες. Το κίνημα υπαγωγής στο νόμο αυτό, όσο το δυνατόν περισσοτέρων συμπολιτών μας, έχει κάνει καλή δουλειά. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, μη έχοντας όλα τα δεδομένα, είναι μεγάλο και το ποσοστό εκείνων των αποφάσεων των Ειρηνοδικείων, που με εξαιρετική επιπολαιότητα, προέβησαν σε κούρεμα τόκων και κεφαλαίων σε αιτήσεις που ήταν ανειλικρινής και όχι με πλήρη αποδεικτικά στοιχεία.

Οι Ειρηνοδίκες ζούνε μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Είναι πολύ εύκολος ο ρόλος του φιλάνθρωπου δικαστή. Μόνο, που εμείς, οι συνεπείς, ως προς όλες μας τις υποχρεώσεις, πολίτες, εμείς επαναλαμβάνω, την πληρώνουμε αυτή την φιλανθρωπία.

Νέα Κρήτη, Άποψη, Τρίτη, 09.10.2018

 

 


Share |
 
papa
Ανοίξτε την Βουλή! Επιτρέπεται σύγχυση στα εθνικά θέματα; ¨Πορεία στην Ομίχλη της Κρίσης¨

 

 

Το ότι δεν φταίνε τα θύματα είναι, περίπου, βέβαιο. Τα περισσότερα δεν ήταν καν κάτοικοι της περιοχής. Να φταίνε, άραγε, τα μι

Το non paper της αμερικανικής πρεσβείας και η τουρκική επιχειρηματολογία για το τέλος ισχύος των διεθνών συνθηκών.

Επ

 

 

Πάρα πολύς κόσμος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Βγόντζα ¨Πορεία στην Ομίχλης της Κρί

 

«ΔΙΚΗ»

20  χρόνια μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου

Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα, 2009
<

webdesign by mediapro || content management by fgcms