ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ

Αρθρογραφία  

arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
 


 

Loading

     Για μια δίκαιη κατανομή ευθυνών
-- 08/10/2018

  

   

 

Τα νέα δεν ήταν καθόλου καλά. Οι μετοχές των τραπεζών καταβαραθρώθηκαν. Οι βασικές τράπεζες έχασαν το 1/3 της αξίας τους. Μόνο μέσα σε μία εβδομάδα. Και αν ψάξουμε τα μεγέθη από την αρχή, που κατέλαβαν την εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις. Οι μετοχές των τραπεζών έχασαν το 97% της τιμής τους.

Κάποιοι θα σπεύσουν να μιλήσουν για τζόγο. Προσωπικά, δεν το αποκλείω. Οι κερδοσκόποι είναι παντού. Σε κάθε βήμα μας. Και τα «κοράκια»! Ειδικά τα διεθνή «κοράκια»! Αυτά που εδρεύουν στο Σίτυ του Λονδίνου.

Όμως, δεν μπορείς να μπλοφάρεις συνεχώς. Γιατί; Στο τέλος θα παγιδευτείς και εσύ. Και η χασούρα σου θα είναι μεγάλη. Πιο μεγάλη από αυτά που «επένδυσες» στην αρχή.

Τα αίτια της πτώσης των μετοχών των τραπεζών είναι βαθύτερα. Όσα λεφτά έχουν στα ταμεία τους οι τράπεζες δεν τα ρίχνουν σε επενδύσεις. Μα, από αυτόν τον κύκλο δραστηριότητας στέκονται ψηλά οι τράπεζες. Κυκλοφορεί το χρήμα, αν αυτό έχει επενδυθεί σωστά. Και η οικονομία θα πάει, πιο γενικά, μπροστά. Έτσι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Έτσι πρέπει να συμβαίνει και σε εμάς. Αλλά, δεν συμβαίνει.

Και τί κάνει η κυβέρνηση; Έκανε μια σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τα έδωσε όλα στον μπαρμπα-Αλέκο. Καλός μηχανικός πρέπει να ήτανε. Όχι σπουδαίος. Προσωπικά, βέβαια, δεν τον ήξερα να έχει εμβαθύνει στο τραπεζικό σύστημα, στις διαδικασίες του και στα προβλήματά του. Μήπως μπέρδεψε ο Αλέξης και οι συν αυτώ τον τζόγο με το Χρηματιστήριο; Το έχω ξαναγράψει. Στο Χρηματιστήριο γίνεται τζόγος. Αλλά όχι αποκλειστικά. Αν δεν πάει καλά η οικονομία και αν οι συγκεκριμένες μετοχές δεν είναι «κούφιες», τότε τί περιμένετε;

Από την άλλη, πρέπει να κοιτάμε και τα δικά μας λάθη. Όχι μόνο των άλλων. Έχει αποδειχθεί ότι πίσω από τον νόμο Κατσέλη έχουν κρυφτεί τουλάχιστον 20.000  συμπολίτες μας, που εξαπάτησαν τους ειρηνοδίκες και έκρυψαν τα αληθινά τους εισοδήματα. Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι θέλουν να κρύψουν πολλά με την άρνησή τους να επιτρέψουν το διάβασμα των λογαριασμών τους;

Κατά την εκτίμησή μου, ο νόμος Κατσέλη έδωσε το μοιραίο χτύπημα στο τραπεζικό σύστημα. Και μαζί με αυτόν τον νόμο η ιδέα ενός κορυφαίου υπουργού να ξανακοιτάξουμε το ζήτημα των διοδίων  στους αυτοκινητοδρόμους. Θα επανέλθω.

Νέα Κρήτη, Άποψη, Δευτέρα, 08.10.2018

 

 


Share |
 
papa
Ανοίξτε την Βουλή! Επιτρέπεται σύγχυση στα εθνικά θέματα; ¨Πορεία στην Ομίχλη της Κρίσης¨

 

 

Το ότι δεν φταίνε τα θύματα είναι, περίπου, βέβαιο. Τα περισσότερα δεν ήταν καν κάτοικοι της περιοχής. Να φταίνε, άραγε, τα μι

Το non paper της αμερικανικής πρεσβείας και η τουρκική επιχειρηματολογία για το τέλος ισχύος των διεθνών συνθηκών.

Επ

 

 

Πάρα πολύς κόσμος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Βγόντζα ¨Πορεία στην Ομίχλης της Κρί

 

«ΔΙΚΗ»

20  χρόνια μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου

Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα, 2009
<

webdesign by mediapro || content management by fgcms