ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ

Αρθρογραφία  

arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
 


 

Loading

     Ο «καφές» της κ. Σπυράκη
-- 05/10/2018

  

   

 

Το είχα κρατήσει για αργότερα. Πρώτα και πάνω απ' όλα με ενδιέφεραν τα πρακτικά των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν από την «Καθημερινή» στην αρχή αυτής της βδομάδας. Ήταν αποκαλυπτικά. Και δεν διαψεύσθηκαν.

Το θέμα με την αποκάλυψη των δύο συναντήσεων με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη δεν ήθελα να σβήσει από την μνήμη μας. Δεν έχει, βέβαια, τη βαρύτητα των αποκαλυπτικών διαλόγων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων, η αποκάλυψη, όμως, της έγκριτης, πλην συντηρητικής, γερμανικής εφημερίδας «FAZ» δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη και χωρίς αξιολόγηση.

Μέχρι σήμερα η μεν Νέα Δημοκρατία δεν έχει πάρει επισήμως θέση, η ίδια δε Μαρία Σπυράκη έχει διαψεύσει τη δεύτερη συνάντηση, όχι με σοβαρό άλλοθι και για την πρώτη έχει ισχυριστεί κάτι για «καφέ στο πόδι» και «πεντάλεπτη κουβέντα», που δεν είναι σίγουρα αθώο. Σαν να προσπαθεί να εξηγήσει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στον Ζάεφ!

Φυσικά και περιμένουμε νέες αποκαλύψεις. Όχι από την ίδια τη Μαρία Σπυράκη, όσο από τη γερμανική εφημερίδα.

Το θέμα είναι πιο γενικό. Και πιο ουσιαστικό. Και εντοπίζεται στον τρόπο που συμπεριφέρονται αρκετοί Έλληνες συμπατριώτες μας, που κατέχουν θέσεις ευθύνης όταν συναντούν ξένους, που ασκούν εξουσία ή εκπροσωπούν τη χώρα τους. Φλυαρούν ασύστολα. Και μετά ανοήτως δικαιολογούνται ότι ό,τι τους προσάπτεται ότι έχουν πει, τους «βγήκε» πάνω σε ένα κρασί και σε μια εύθυμη παρέα. Ή, εν πάση περιπτώσει, δεν το ξεστόμισαν δημόσια και εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Ή ήταν μια ανεπίσημη συζήτηση, στο κάτω κάτω, με έναν δημοσιογράφο. Εκείνο που είναι πιο σοβαρό είναι οι κουβέντες, ειδικά των Ελλήνων υπουργών, στο πλαίσιο μιας άτυπης συνάντησης με ένα ομόλογό τους.

Όλοι τους ξεχνούν. Και αυτό πρέπει να τους το θυμίζουμε συνεχώς. Κάθε τι, που αναφέρουν ή εξομολογούνται οι διάφοροι ανευθυνο-υπεύθυνοι για την Ελλάδα ή για κάποιο εθνικό θέμα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο στα σχετικά ενός Διεθνούς Δικαστηρίου. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Έχουμε χάσει δίκες για κάτι τέτοιες αναφορές ή εξομολογήσεις.

Το  λάθος της Μαρίας Σπυράκη είναι εγκληματικό. Εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί ένα μεγάλο πολιτικό φορέα και όφειλε να τηρήσει όλους τους κανόνες των διπλωματικών και πολιτικών συναντήσεων. Όποια δικαιολογία και να επικαλεστεί. Δεν θα την πιστέψουμε. Δεν έβλαψε απλά το κόμμα της. Έβλαψε τις διαχρονικές διαπραγματευτικές θέσεις και δύναμη της χώρας μας.

Νέα Κρήτη, Άποψη, Παρασκευή, 04.10.2018

 


Share |
 
papa
Ανοίξτε την Βουλή! Επιτρέπεται σύγχυση στα εθνικά θέματα; ¨Πορεία στην Ομίχλη της Κρίσης¨

 

 

Το ότι δεν φταίνε τα θύματα είναι, περίπου, βέβαιο. Τα περισσότερα δεν ήταν καν κάτοικοι της περιοχής. Να φταίνε, άραγε, τα μι

Το non paper της αμερικανικής πρεσβείας και η τουρκική επιχειρηματολογία για το τέλος ισχύος των διεθνών συνθηκών.

Επ

 

 

Πάρα πολύς κόσμος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Βγόντζα ¨Πορεία στην Ομίχλης της Κρί

 

«ΔΙΚΗ»

20  χρόνια μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου

Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα, 2009
<

webdesign by mediapro || content management by fgcms