ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ

Αρθρογραφία  

arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
 


 

Loading

     Το βαθύτερο πρόβλημα της Ελληνικής Αριστεράς
-- 10/08/2018

  

   

 

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τις απεγνωσμένες και μακάβριες προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και της διαρκώς συρρικνούμενης παρέας του να μετακυλήσουν τις παρούσες ευθύνες του για τη διαχείριση της τραγωδίας των εκατό νεκρών στο Μάτι. Αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα. Για όλα φταίνε οι προηγούμενοι. Και συγκεκριμένα όσοι κυβέρνησαν στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Με την αυθαίρετη δόμηση που επέτρεψαν. Με την πολεοδομική αναρχία που ανέχτηκαν. Με την έλλειψη αποτελεσματικών σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, συνθηκών και κρίσεων.

Όλοι περιμένουμε τις δικαστικές και μη έρευνες που διεξάγονται. Όλοι θέλουμε να τις μελετήσουμε. Και είμαστε σε ετοιμότητα για να καταλήξουμε στην δική μας αξιολόγηση και κρίση. Ελπίζω πως κανένας θεσμικός παράγοντας δεν θα θελήσει να συμμορφωθεί με τα ολοφάνερα σχέδια συγκάλυψης των τερατωδών ευθυνών της Κυβέρνησης.

Όμως. Από τώρα ξέρουμε. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισε το δραματικό γεγονός ως επικοινωνιακή ευκαιρία. Πώς να κερδίσει εντυπώσεις από το ολοκαύτωμα των εκατό ψυχών. Γι αυτό και επέδειξε κυνισμό και χυδαιότητα. Από τον Πολάκη ως πρωταγωνιστή μέχρι τους κομπάρσους όπως τον Πάνο Καμμένο, τον Σκουρλέτη, τον Τόσκα, τον Σπίρτζη, τους κατατομηθέντες αρχηγούς της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού. Μακρύς ο κατάλογος των κυβερνητικών στελεχών που χυδαιολόγησαν πάνω στα αποκαΐδια περιουσιών και ανθρώπινων σωμάτων.

Αυτή η συμπεριφορά έχει μια βαθύτερη εξήγηση. Έχω ξαναγράψει για την Μεταπολίτευση. Κυρίως έχω επιμείνει σε ένα βασικό της ελάττωμα και μειονέκτημα: το πελατειακό κράτος. Στο οποίο εντρύφησαν πολλοί. Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί χώροι εκτός του ΚΚΕ. Η Μεταπολίτευση όμως συνδέεται με απόλαυση όλων των ανθρωπίνων ελευθεριών μέχρι ακρότητας και την λειτουργεία των βασικών θεσμών. Έστω και αν αρκετές φορές οι θεσμοί δεν λειτουργήσαν σύμφωνα με τον παραδοσιακό και συνταγματικό ρόλο τους.

Σε αυτήν την τελευταία Μεταπολίτευση η μη δογματική Αριστερά δεν συνέβαλε καθόλου. Δείξτε μου, σας παρακαλώ, μια μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία, που έχει καταξιωθεί ιστορικά, στην οποία η μη δογματική Αριστερά έβαλε έστω και ένα μικρό πετραδάκι.

Στην μη δογματική Αριστερά, ως κληρονόμο του ΚΚΕ Εσωτερικού, της δημοκρατικής συμμαχίας, του Συνασπισμού της Αριστεράς και της προόδου, της Ελληνικής Αριστεράς, της Δημοκρατικής Αριστεράς, δόθηκε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Να οικοδομήσει μια νέα Μεταπολίτευση με πλήρεις θεσμούς και Δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

Στην πρώτη Μεταπολίτευση (των άλλων!) ήταν απούσα. Την δεύτερη απλώς δεν την επιχείρησε. Μεταλλάχθηκε στη πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη και υπερσυντηρητική παράταξη!

 

Νέα Κρήτη, Άποψη, Παρασκευή 10.08.2018

 

 


Share |
 
papa
Ανοίξτε την Βουλή! Επιτρέπεται σύγχυση στα εθνικά θέματα; ¨Πορεία στην Ομίχλη της Κρίσης¨

 

 

Το ότι δεν φταίνε τα θύματα είναι, περίπου, βέβαιο. Τα περισσότερα δεν ήταν καν κάτοικοι της περιοχής. Να φταίνε, άραγε, τα μι

Το non paper της αμερικανικής πρεσβείας και η τουρκική επιχειρηματολογία για το τέλος ισχύος των διεθνών συνθηκών.

Επ

 

 

Πάρα πολύς κόσμος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Βγόντζα ¨Πορεία στην Ομίχλης της Κρί

 

«ΔΙΚΗ»

20  χρόνια μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου

Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα, 2009
<

webdesign by mediapro || content management by fgcms