ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ

Αρθρογραφία  

arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
 


 

Loading

     «Συμπαθώ» τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Αλλά…
-- 11/06/2018

  

   

 

Το έχω εξομολογηθεί κι άλλες φορές και παρεξηγήθηκα. Έχω εκφράσει μια «συμπάθεια» για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Οφείλω, μια και αμφισβητήθηκα, να οριοθετήσω αυτή τη «συμπάθεια» μου. Είχα εκτιμήσει την επιλογή του να εμφανιστεί αυθόρμητα στις δικαστικές Αρχές όταν είχε καταρρεύσει ο επιχειρησιακός βραχίονας της «17 Νοέμβρη» και βγαίνανε, η μία μετά την άλλη, οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

Δεν είχε να φοβηθεί σκληρή ανακριτική μεταχείριση. Δεν είχε να φοβηθεί ούτε καμία άλλη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, πέρα από την ελευθερία κίνησής του. Η κράτηση και η προφυλάκισή του ήταν βεβαία. Τί φοβήθηκε, τελικά; Την ταλαιπωρία συγγενικών του προσώπων. Και αυτό ήθελε να αποτρέψει.

Πέρα όμως από αυτή τη συγκεκριμένη «συμπάθεια», νιώθω ότι είμαι απέναντί του. Ως απλός πολίτης αυτής της δημοκρατικής χώρας. Κανένας κανόνας δικαίου, καμιά δικαιοπολιτική πραγματικότητα, καμία ιστορική επιταγή δεν του επέτρεπε να στερήσει τη ζωή έντεκα συνανθρώπων μας.

Οι πράξεις του ήταν και παραμένουν αξιόποινες. Οι πράξεις του αποδικιμάζονται από τους ισχύοντες κανόνες πολιτικής ηθικής. Δεν οδήγησαν πουθενά. Δεν πρόκειται να καθοδηγήσουν καμία μεταβολή και κανέναν προσανατολισμό της κοινωνίας μας. Οι πράξεις του δεν είναι πολιτικές. Παραμένουν τρομοκρατικές. Και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας τις βρίσκουμε έξω και μακριά από τις θεμελιώδεις δικαιοπολιτικές μας θέσεις.

Η τρομοκρατία ποτέ δεν προώθησε τα συμφέροντα του ανθρώπου. Το αντίθετο μάλιστα. Όχι σπάνια, οδήγησαν τις κοινωνίες προς τα πίσω. Στην αντίδραση. Στη μισαλλοδοξία. Στη στέρηση βασικών ελευθεριών. Είναι φρικτό πισωγύρισμα σε όλα τα πεδία.

Διάβασα αυτές  τις ημέρες διάφορες απόψεις γύρω από την τύχη των αιτήσεών του για άδεια εξόδου. Με εντυπωσίασαν οι απόψεις εκείνων που έχουν αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν οι περισσότερες αποδοκίμαζαν την απόφαση της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής για την απόρριψη της 3ης αίτησης. Με ένα σκεπτικό που δικαιοπολιτικά δεν κατανοώ.

Για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο άδειες εξόδου, που προβλέπει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας, δίνονται σε εκείνον που έχει καλή συμπεριφορά στη φυλακή. Αυτή η προϋπόθεση στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα υπήρχε.

Υπήρχε και μια δεύτερη ουσιαστική προϋπόθεση. Η επικινδυνότητα του κρατουμένου με το που θα βγει έξω από τα δεσμά της φυλακής. Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας για δικούς του λόγους (που οφείλουμε να σεβαστούμε) επιμένει στη δικαίωση των πράξεων για τις οποίες καταδικάστηκε.

Και τότε;

Νέα Κρήτη, Άποψη, Δευτέρα, 11.06.2018

 

 


Share |
 
papa
Ανοίξτε την Βουλή! Επιτρέπεται σύγχυση στα εθνικά θέματα; ¨Πορεία στην Ομίχλη της Κρίσης¨

 

 

Το ότι δεν φταίνε τα θύματα είναι, περίπου, βέβαιο. Τα περισσότερα δεν ήταν καν κάτοικοι της περιοχής. Να φταίνε, άραγε, τα μι

Το non paper της αμερικανικής πρεσβείας και η τουρκική επιχειρηματολογία για το τέλος ισχύος των διεθνών συνθηκών.

Επ

 

 

Πάρα πολύς κόσμος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Βγόντζα ¨Πορεία στην Ομίχλης της Κρί

 

«ΔΙΚΗ»

20  χρόνια μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου

Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα, 2009
<

webdesign by mediapro || content management by fgcms