ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ

Αρθρογραφία  

arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
 


 

Loading

     Έξοδος; Δεν «καθαρίσαμε»!…
-- 10/05/2018

  

   

 

Απ' ό,τι φαίνεται τον προσεχή Αύγουστο θα «εορτάσουμε» το τέλος των Μνημονίων. Κάποιοι θα πανηγυρίζουνε. Μάλλον θα κραυγάζουνε πως μπορεί να μη σκίσανε τα δύο πρώτα Μνημόνια, αλλά τουλάχιστον ολοκληρώσανε το Τρίτο. Είναι δικής τους ιδιοκτησίας! Οι απέναντι, που θα είναι και οι πιο πολλοί, θα επιχειρηματολογούν, πως η έξοδος δεν είναι και τόσο «καθαρή». Και πως αυτή η έξοδος μας κόστισε άλλα 100 δις ευρώ ή ακόμα και 200 δις ευρώ.

Είμαι βέβαιος πως ο μέσος πολίτης θα παρακολουθήσει αυτούς τους διαξιφισμούς και θα κουνάει το κεφάλι του με συγκαταβατικό ύφος: «Σας ξέρω όλους σας»! Πρέπει να τον προετοιμάσουμε αυτόν τον πολίτη. Όχι για να συμμετάσχει στην αντιπαράθεση, που θα 'χει λάβει ακόμα και μορφές ρήξης. Αλλά για να τον εφοδιάσουμε με εκείνη τη γνώση, που θα του επιτρέπει να κατανοεί τα επιχειρήματα.

Αυτό πρέπει να γίνει με ένα πιο αναλυτικό άρθρο. Από τώρα δύο βασικές σκέψεις:

Η πρώτη. Μπορεί να βγαίνουμε από τα Μνημόνια (για την ακρίβεια από το Τρίτο Μνημόνιο και τα παράγωγά του) αλλά δεν βγαίνουμε από την αναγκαστική λιτότητα. Άγρια λιτότητα μέχρι το 2022. Και πιο χαλαρή, αλλά λιτότητα, μέχρι το 2060. Και όλος ο δημόσιος πλούτος και περιουσία, στα χέρια των ξένων. Και, φυσικά, κούρεμα των συντάξεων από το 2019. Όλα αυτά τα έχουμε ψηφίσει. Δεν είναι κουτόφραγκοι οι ξένοι. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να μη πάρουν εγγυήσεις ότι δεν θα τα αλλάξουμε από το Σεπτέμβριο του 2018. Ξέρουν αυτοί τον τρόπο... Και δεν πρόκειται να τους τον υποδείξουμε.

Η δεύτερη. Υπάρχει ένας κανόνας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με σκληρές, μάλιστα, εκφράσεις, που προβλέπει συνέχιση της εποπτείας στις χώρες που έχουν υπαχθεί σε κάποιας μορφής μνημόνιο. Όχι μόνο αυτό. Αλλά και νέα πρόσθετα μέτρα. Με την ακόλουθη, πιο σκληρή, φρασεολογία: Η εποπτεία θα συνεχισθεί και τα πρόσθετα μέτρα θα λαμβάνονται όσο παραμένει ανεξόφλητο το 75% του Δημόσιου Χρέους. Και αυτές οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις δύσκολα καταργούνται ή τροποποιούνται.

Θέλω να ολοκληρώσω με κάποια θετική σκέψη. Κάτι θετικό έχουμε αποκομίσει τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Ένας συγκεκριμένος πολιτικός χώρος με έντονο αντιευρωπαϊσμό έχει μετατραπεί σε φανατικά φιλοευρωπαϊκό. Και αυτό, πολύ δύσκολα μπορεί ν' αλλάξει.

 

Νέα Κρήτη, Άποψη, Πέμπτη 10.05.2018

 

 


Share |
 
papa
Ανοίξτε την Βουλή! Επιτρέπεται σύγχυση στα εθνικά θέματα; ¨Πορεία στην Ομίχλη της Κρίσης¨

 

 

Το ότι δεν φταίνε τα θύματα είναι, περίπου, βέβαιο. Τα περισσότερα δεν ήταν καν κάτοικοι της περιοχής. Να φταίνε, άραγε, τα μι

Το non paper της αμερικανικής πρεσβείας και η τουρκική επιχειρηματολογία για το τέλος ισχύος των διεθνών συνθηκών.

Επ

 

 

Πάρα πολύς κόσμος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Βγόντζα ¨Πορεία στην Ομίχλης της Κρί

 

«ΔΙΚΗ»

20  χρόνια μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου

Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα, 2009
<

webdesign by mediapro || content management by fgcms