ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ

Αρθρογραφία  

arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
 


 

Loading

     Απρέπειες και επικίνδυνες ανοησίες
-- 13/04/2018

  

   

 

Αναμφισβήτητα, όλη η Ελλάδα είναι εξαιρετικά συγκινημένη και συγκλονισμένη από τον τραγικό χαμό του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Μέχρι αργά χθες το βράδυ παρέμεναν αναπάντητα τα ερωτήματα για το τί προκάλεσε την πτώση του Mirage 2000 - 5 και το θάνατό του. Από πείρα γνωρίζουμε ότι δύο είναι οι πιθανές αιτίες για την πτώση αυτού του υπερσύγχρονου όπλου.

Η πρώτη: Πιθανώς ο πιλότος έπαθε Vertigo. Δηλαδή έχασε την αίσθηση του ορίζοντα. Πού είναι ο ουρανός και πού η θάλασσα. Αυτό το Vertigo είναι σύνηθες στους πιλότους μαχητικών. Ειδικά κατά τη διάρκεια επίμονων εναέριων ελιγμών. Και στην περίπτωσή μας μάλλον θα είχε χάσει την έννοια του ορίζοντα. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε το φαινόμενο να σφηνώνει το μαχητικό αεροπλάνο στις ρίζες των βουνών.

Η δεύτερη πιθανή αιτία: Το Mirage παρουσίασε ξαφνικό τεχνικό πρόβλημα. Αυτό εξηγεί γιατί ο αδικοχαμένος πιλότος δεν πρόλαβε είτε να ειδοποιήσει τον άλλο πιλότο. Είτε να κάνει χρήση του εκτοξευόμενου καθίσματος.

Αλλού θέλω να στρέψω την προσοχή μας. Στην ενημέρωση που διοχέτευσε ανεπίσημα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τις πρώτες ώρες. Ότι, δήθεν, είχε προηγηθεί αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων και κάτι συνέβη κατά την επιστροφή του δικού μας μαχητικού αεροπλάνου, που ήταν μάλιστα και πλήρως εξοπλισμένο, στη βάση του. Μπορώ να φανταστώ το σκεπτικό αυτής της συνειδητά εσφαλμένης ενημέρωσης μας των πρώτων ωρών. Ο αρμόδιος υπουργός, προφανώς, ήθελε να ανεβάσει τους τόνους και το κλίμα της αντιπαράθεσης με τη γειτονική χώρα. Αποκλειστικά και μόνο για το δικό του όφελος. Προφανώς, η τουρκική ηγεσία αντιλήφθηκε έγκαιρα τα κίνητρα της συνειδητά εσφαλμένης ενημέρωσης από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έσπευσε να δηλώσει ότι πάνω από το Αιγαίο δεν κυκλοφορεί κανένα τουρκικό αεροπλάνο.

Το δεύτερο σημείο που θέλω να αναδείξω είναι ο τρόπος που επέλεξε ο Πάνος Καμμένος να ενημερώσει την κοινή γνώμη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου. Ότι ο τραγικός πιλότος είναι νεκρός. Αντί να έχουμε μια λιτή ανακοίνωση από την ηγεσία του ελληνικού στρατεύματος ο Έλληνας υπουργός Άμυνας επέλεξε το Twitter για να μας αναγγείλει το τραγικό αυτό γεγονός. Σαν να 'τανε προσωπική του υπόθεση.

Απρέπειες και ανοησίες πάνω στην ψυχή και στη μνήμη ενός αδικοχαμένου γενναίου Έλληνα αξιωματικού.

Νέα Κρήτη, Άποψη, Παρασκευή, 13.04.2018

 

 


Share |
 
papa
Ανοίξτε την Βουλή! Επιτρέπεται σύγχυση στα εθνικά θέματα; ¨Πορεία στην Ομίχλη της Κρίσης¨

 

 

Το ότι δεν φταίνε τα θύματα είναι, περίπου, βέβαιο. Τα περισσότερα δεν ήταν καν κάτοικοι της περιοχής. Να φταίνε, άραγε, τα μι

Το non paper της αμερικανικής πρεσβείας και η τουρκική επιχειρηματολογία για το τέλος ισχύος των διεθνών συνθηκών.

Επ

 

 

Πάρα πολύς κόσμος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Βγόντζα ¨Πορεία στην Ομίχλης της Κρί

 

«ΔΙΚΗ»

20  χρόνια μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου

Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα, 2009
<

webdesign by mediapro || content management by fgcms