ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ

Αρθρογραφία  

arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
 


 

Loading

     Ας μιλήσουμε για ανάπτυξη, επιτέλους!
-- 12/04/2018

  

   

 

Γεμίσανε οι πόλεις μας και τα χωριά μας και οι παραλίες μας. Γεμάτες οι πλατείες μας και οι μεγάλες λεωφόροι. Έρχονται τουρίστες! Από παντού! Απ' όλες τις φιλές του κόσμου. Και βόρειοι και νότιοι. Και ανατολικοί και δυτικοί. Και, κυρίως, Κεντροευρωπαίοι.

Μοιάζουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Όλα θα πάνε καλά! Ή έτσι νομίζουμε. Ελπίζουμε εμείς, ελπίζει και η κυβέρνηση. Σα να το θεωρεί δικό της κατόρθωμα. Δεν μας το εξηγεί.

Άλλωστε, τί μας καλεί να σκεφτούμε; Ότι έφτιαξε αυτή τις υποδομές. Ότι ενστάλαξε στις ψυχές μας τη φιλοξενία; Ότι μας χάρισε τον ήλιο και το υπέροχο κρητικό ανάγλυφο; Ότι φρόντισε εκείνη να αναδειχτούν τα μνημεία μας και πιο γενικά η πολιτισμική μας κληρονομιά; Ή ότι αυτή τους έμαθε να χορεύουν πεντοζάλη; Και όσον αφορά το τελευταίο; Μάλλον οι τουρίστες μας, που θυμούνται πιο εύκολα από εμάς θα ήθελαν να μας υπενθυμίσουν ότι αυτοί παίζουνε νταούλια και χορεύουν οι αγορές σας βάρος μας.

Παρακολουθώ διάφορα αναπτυξιακά συνέδρια. Και όλα αναφέρονται στην πιο «βαριά βιομηχανία» που έχουμε. Που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό! Όμως, κάποιος πρέπει να τα μετρήσει και τα λόγια του και τα αποτελέσματα. Τα οικονομικά, εννοείται.

Αγαθή, λοιπόν, η επιρροή του τουρισμού πάνω στα εισοδήματά μας. Γι' αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά...

Πρώτα απ' όλα δεν ζούνε όλοι από τον τουρισμό. Και δεν μοιράζονται δίκαια όλοι τον πλούτο, που δημιουργεί ο τουρισμός. Για δέστε τις απολαβές όλων εκείνων που εργάζονται, αλλά δεν είναι αφεντικά; Και με τόσο άγρια και απίθανα ωράρια.

Να πάμε παρακάτω. Τί μένει στην πατρίδα μας. Τα αεροπορικά εισιτήρια και η αξία τους; Όχι. Η διανυκτέρευσή τους; Όχι, πάντοτε. Πολλά από τα ξενοδοχεία ανήκουν σε ξένους. Και, στα υπόλοιπα, οι συμβάσεις είναι ληστρικές. Ελάχιστα μένουν στον «ξενοδόχο». Και από αυτά που καταναλίσκουν οι ξένοι; Έχει μετρηθεί και σε αυτόν το τομέα τι μένει στην πατρίδα μας. Μόνο το 15% της σχετικής καταναλωτικής δαπάνης.

Και φτάνουμε σε ένα μεγάλο κίνδυνο, που δεν πρέπει να αγνοούμε. Ο τουρισμός είναι ένα ευαίσθητο προϊόν. Όχι σπάνια και μάλλον πολύ συχνά εξαρτάται από γεγονότα που δεν ελέγχουμε. Για φανταστείτε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο!

Ας μιλήσουμε λοιπόν για ανάπτυξη! Και όχι μόνο για εντυπώσεις!

Νέα Κρήτη, Άποψη, Πέμπτη, 12.04.2018

 

 


Share |
 
papa
Ανοίξτε την Βουλή! Επιτρέπεται σύγχυση στα εθνικά θέματα; ¨Πορεία στην Ομίχλη της Κρίσης¨

 

 

Το ότι δεν φταίνε τα θύματα είναι, περίπου, βέβαιο. Τα περισσότερα δεν ήταν καν κάτοικοι της περιοχής. Να φταίνε, άραγε, τα μι

Το non paper της αμερικανικής πρεσβείας και η τουρκική επιχειρηματολογία για το τέλος ισχύος των διεθνών συνθηκών.

Επ

 

 

Πάρα πολύς κόσμος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Βγόντζα ¨Πορεία στην Ομίχλης της Κρί

 

«ΔΙΚΗ»

20  χρόνια μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου

Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα, 2009
<

webdesign by mediapro || content management by fgcms