ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ

Αρθρογραφία  

arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
arrow
 


 

Loading

     Κανένα άλλοθι
-- 09/11/2017

  

   

 

Ξέρω αρκετούς που δηλώνουν προοδευτικοί.  Επιμένουν ότι είναι δημοκράτες.  Και ενεργοί πολίτες.  Δεν ταυτίζονται με την παραδοσιακή συντήρηση.  Δεν είναι, από την άλλη, κομμουνιστές, ούτε και θα 'θελαν να ταυτιστούν με τον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα του.

Στις προσωπικές τους κουβέντες δίνουν και ένα τόνο ιστορικό.  Οι πιο πολλοί ξεκινούν με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.  Θαυμάζουν το έργο του.  Όχι μόνο σε θέματα εθνικής ολοκλήρωσης.  Αλλά κυρίως σε θέματα εσωτερικής πολιτικής.  Τους αρέσει να αναλύουν το πώς δημιουργήθηκε η επιχειρηματική τάξη, αλλά και η μεσαία τάξη.  Το πόσο άνοιξε την οικονομία.  Μερικοί πάνε και πιο πίσω, στον Χαρίλαο Τρικούπη.  Αυτόν θεωρούν ως τον ιδρυτή του κοινοβουλευτισμού.

Και όσο περνάει ο καιρός θέλουν να διασχίσουν και τους δρόμους του εκπαιδευτικού έργου του Γεωργίου Παπανδρέου.  Κοντοστέκονται στο «μαύρο καβαλάρη», τον Πλαστήρα.  Πόσο δούλεψε για να επουλώσει τις πληγές του εμφυλίου.

Και μετά;  Έρχονται στα δικά τους παιδικά χρόνια.  Θυμούνται τον ανένδοτο.  Τι σήμαινε τότε να συμμετέχεις σε διαδήλωση; (!).  Ένα συνεχές κυνηγητό με την Αστυνομία.

Και όσο γεμίζουνε οι γενιές, εγκαταλείπονται στα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου.  Το τεράστιο θεσμικό έργο του.  την εθνική συμφιλίωση.  Τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό  την ανάδειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως πυλώνα της Δημοκρατίας.

Και κοντά στον Ανδρέα προσθέτουν το έργου του Σημίτη.  Την ένταξη στη ζώνη του ευρώ.  Την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Οι ίδιοι σαν να θέλουν να αποφύγουν τα επόμενα και δυσάρεστα.  Αυτή η παράταξη πλήρωσε δυσανάλογα πολύ περισσότερα απ' όσα έπρεπε.  Καταλαβαινόμαστε.  Αν κάποια παράταξη πλήρωσε την κρίση, είναι αυτή.

Όμως, μπάστα.

Είναι η μόνη παράταξη που έχει δημιουργήσει και προωθήσει τόσο σημαντικές μεταρρυθμίσεις.  Μπροστά και από την κοινωνία.  Πολύ πιο γρήγορα από την κοινωνία.  Συγκρούστηκε για τις μεταρρυθμίσεις.  Και κατά κανόνα οδήγησε μπροστά στην κοινωνία.  Στους θεσμούς.  Στο κράτος δικαίου.  Στους κοινωνικούς θεσμούς.  Στην οργάνωση της Πολιτείας.  Δείξτε μου ένα θεσμό που δεν τον αναμόρφωσε.

Ε, λοιπόν;  Είναι η ώρα για πολιτικές αναχωρήσεις;  Είναι καιρός για να σιωπήσεις;  Έχουμε περιστάσεις που δεν προκαλούν αγωνία για την εθνική μας πορεία;  Τι ψάχνεις;  Ελαφρυντικά άλλοθι για τη συμμετοχή σου;  Φίλε, όπως θέλεις να σε αποκαλέσω, πρέπει να ξέρεις.  Δεν έχεις κανένα άλλοθι για να μην πας στις εκλογές της Κυριακής.  Ούτε ιστορικά.  Ούτε συλλογικά.  Ούτε προσωπικά!

 

Νέα Κρήτη, Άποψη, Πέμπτη 09.11.17

 

 

 


Share |
 
papa
Ανοίξτε την Βουλή! Επιτρέπεται σύγχυση στα εθνικά θέματα; ¨Πορεία στην Ομίχλη της Κρίσης¨

 

 

Το ότι δεν φταίνε τα θύματα είναι, περίπου, βέβαιο. Τα περισσότερα δεν ήταν καν κάτοικοι της περιοχής. Να φταίνε, άραγε, τα μι

Το non paper της αμερικανικής πρεσβείας και η τουρκική επιχειρηματολογία για το τέλος ισχύος των διεθνών συνθηκών.

Επ

 

 

Πάρα πολύς κόσμος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Βγόντζα ¨Πορεία στην Ομίχλης της Κρί

 

«ΔΙΚΗ»

20  χρόνια μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου

Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα, 2009
<

webdesign by mediapro || content management by fgcms